010-330 50 20

EU:s nya dricksvattendirektiv påverkar påfyllnad av värme- & kylsystem

EU:s nya dricksvattendirektiv förväntas bidra till en ökning av biofilm vilket ökar risken för korrosion i värme- och kylsystem.

Vad är EU:s nya dricksvattendirektiv?

230101 trädde EU:s nya dricksvattendirektiv (EU) 2020/2184, som ersätter det tidigare direktivet, 98/83/EG i kraft i Sverige.

LIVSFS 2022:12 Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten trädde i kraft den 1 januari 2023 och för flera gränsvärden börjar de gälla från 1 januari 2026. Kraven på undersökning av råvatten samt undersökning och åtgärder för vissa parametrar ska tillämpas från 1 januari 2026. Du läser mer och hittar direktiven här.

Vad är sambandet mellan dricksvatten och tekniskt vatten i värme- och kylsystem

Även om vatten från kranen är gott att drick så fungerar det inte optimalt som påfyllnad i värme- och kylsystem. Haken är att man vanligtvis fyller på vatten i värme- och kylsystem med kranvatten, så för att fungera optimalt som systemvätska behöver det behandlas och avgasas.

Nya dricksvattendirektivet kommer bidra till en ökning av biofilm i tekniskt vatten

Eftersom det från vattenverkens huvudmän ofta finns önskemål om att begränsa användningen av kemikalier har ”ett stort antal vattenverk börjat tillämpa” olika biologiska vattenbehandlingsmetoder för att nå kraven som dricksvattendirektivet ställer. Läs mer här om en undersökning från SBUF 14219.

SBUF 14219: ”Bakterier som används för att förbättra kvaliteten på dricksvatten kan ha oönskade effekter i slutna system för värmning, kylning och värmeåtervinning… Vi vet av erfarenhet att vissa biologiska beredningsmetoder kan förorsaka problem med korrosion och beläggningar i dessa system.”

Lunds universitet ”Bakteriemix i stället för klor”

I en unik studie i dricksvattenledningar i Halland testade forskare och det lokala vattenbolaget att skippa klor i dricksvattnet.

”Våra slutsatser är alltså att det går att få säkert och rent dricksvatten utan klor. Vi observerade ingen ökad risk, vilket var vattenbolagets farhåga.” Läs mer om studien på LU.se.

Så vad är lösningen, man kan ju inte fylla på vatten som ökar bakterienivåerna?

SBUFs studie visar att merparten av de system där det förekom mikrober uppgavs vara relativt oproblematiska och studien föreslår också ytterligare forskning för att identifiera gränsvärden för ökade risker för problem.

Men det kommer också krävas ytterligare åtgärder framöver där vi direkt kan peka på två viktiga slutsatser:

Grundläggande är att mäta vattenkvaliteten. Detta behövs i samband med driftssättning och löpande som en del i en underhållsplan med tillhörande checklistor. Det som nu får ett ökat behov är att också mäta mikrobiell förekomst.

Förekomst av bakterier och biofilm har ett samband med pH-värdet. Ett lågt pH-värde indikerar en högre nivå av bakterier. Med våra lösningar får du ett systemvatten med pH runt 8,5-10 som slår ut alla bakterier.

Vi hjälper er analysera ert systemvatten och ni får en tydlig rapport med åtgärdsförslag. Genom att kvalitetssäkra vattnet kan man spara både miljö och pengar.

Kan vi hjälpa dig?

Kunskapsbank

Kan vi hjälpa dig?