010-330 50 20

SIS Handbok för tekniskt vatten – Optimering av vatten i värme- & kylsystem

Vi är tacksamma att de lösningar vi arbetat med och erbjudit under många år här får ett ökat stöd från en erkänd instans.

Handboken Optimering av tekniskt vatten i värme-, kyl- och återvinningssystem – Handbok för vatten som energibärare i fastigheter utgavs i november 2024 och är utarbetad av SIS, Svenska institutet för standarder.

Redan titeln Handbok för tekniskt vatten skapar ju nyfikenhet

Bokens utgångspunkt, syfte och målsättning lovar gott:

”Problem och skador relaterade till korrosion i slutna system uppgår idag till stora kostnader för såväl fastighetsägare, entreprenörer och samhället i stort, för att inte tala om negativ klimatpåverkan, onödig resursförbrukning och sämre inomhusmiljö.

Denna handbok syftar till att lyfta fram de åtgärder som konsulter, entreprenörer och driftorganisationer kan vidta för att optimera vattenkvaliteten och därmed minska risken för att denna typ av skador ska uppstå.”

SIS, Svenska institutet för standarder
Handboken utgavs alltså hösten 2024 och är utarbetad av SIS, Svenska institutet för standarder. SIS är en fristående ideell förening med medlemmar från Sveriges privata och offentliga organisationer, till exempel företag, myndigheter, kommuner och landsting, branschföreningar och frivilligorganisationer. SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder.

Vad menas med ”tekniskt vatten”?

”Tekniskt vatten” är en term som används för att beskriva vatten som används för tekniska eller industriella ändamål, snarare än för konsumtion eller hushållsbruk. Det kan vara vatten som har en specifik kvalitet och som behandlats för att uppfylla kraven för en viss applikation.

Någon exakt definition av tekniskt vatten verkar inte finnas i nuläget, men i branschen har begreppet kommit att användas om vatten som optimerats för att användas i slutna system för värmning, kylning och värmeåtervinning.

Det har också ett tydligt värde att Handboken ger en svensk definition vad som är ett optimalt tekniskt vatten. Riktvärdena för tekniskt vatten i Handboken ligger nära de tyska i VDI 2035 som under många år varit branschstandard.

Vad blir värdet av ett optimerat tekniskt vatten i kyl- & värmesystem?

Här listar vi några huvudskäl som boken framhåller varför man bör jobba aktivt för ett tekniskt vatten av hög kvalitet för värme- och kylsystem:

  • Minskad klimatpåverkan och lägre resursförbrukning
  • Förbättrat inomhusmiljö
  • Lägre risker för skador och färre driftsstörningar
  • Optimering mot minskade energiförluster
  • Minskad korrosion och lägre underhållskostnad
  • Sociala fördelar, t.ex. boende som trivs bättre.
  • Lägre vattenföroreningar och lägre mikrobiell aktivitet
  • Bättre driftssättning och kortare uppstartssträcka i nya system

Finns det ett behov att uppmärksamma dessa faktorer i branschen?

Tyvärr får ju behandlingen av tekniskt vatten i slutna kyl- och värmesystem ofta låg eller rentav ingen uppmärksamhet förrän problem och driftstörningar är ett faktum. Detta handlar också om energiförluster, t.ex. systemets bristande förmåga att överföra avsedd energimängd som ju leder till ökade kostnader.

Det är ju paradoxalt då det ju ofta handlar om ganska så enkla åtgärder. Men det handlar om att genomföra dessa så en icke-korrosiv vattenkvalitet kan skapas, bibehållas och så systemen kan fungera så länge och energieffektivt som möjligt. Som vi själva upplevt det kommer ofta dessa frågor förhållandevis långt ner på agendan.

Vi kan hjälpa dig optimera tekniskt vatten i värme- och kylsystem

Svensk Vattenbehandling AB har mångårig erfarenhet av att optimera tekniskt vatten för värme och kylsystem.

Vi inleder alltid vårt arbete mer en mätning av vattenkvaliteten innan vi går vidare med åtgärdsförslag. Vårt mål är att i samarbete med er se till att ert tekniska vatten når uppsatt standard, hög driftssäkerhet och att ni har ett välfungerande korrosionsskydd. Då får ni ett värme- eller kylsystem med energioptimerad funktion och som håller längre.

Kan vi hjälpa dig?

Kunskapsbank

Kan vi hjälpa dig?